Köpa hund från uppfödare eller inte?

Det är inte alls ovanligt att man stöter på annonser med hundar till salu. Det kan vara valpar, eller vuxna hundar som ska omplaceras. Många organisationer omplacerar hundar som inte tidigare haft så bra hem, men det finns även privatpersoner som behöver omplacera hunden på grund av olika anledningar. Men är det bättre att köpa en hund från en uppfödare, än från en vanlig radannons?

Hund på annons

När det gäller hundar på annons kan allt vara bra, men det finns också smuggelhundar eller hundar som avlats fram genom inavel. Vissa hunduppfödare annonserar också och det är såklart en helt annan sak, liksom när det gäller privatpersoner som faktiskt har koll på aveln och sina hundar. Om man vill köpa en hund på annons är det alltid bra att kontrollera den som säljer hunden, eventuella veterinärintyg och liknande noga innan man gör ett köp. Många gånger går allt bra, men så är det inte alltid fallet.

Är hundar från uppfödare dyrare?

Ibland kan hundarna från en registrerad uppfödare vara dyrare. Å andra sidan ingår i regel då en del saker. Valpar är ofta avmaskade, vaccinerade, märkta och friröntgade innan de säljs. Äldre hundar kan också vara kastrerade eller steriliserade. Man får oftast med sig lite foder, en filt som hundarna haft och kanske en favoritleksak.

Fördelar med djur från uppfödare

En stor fördel när man köper hundarna från en hunduppfödare är att man i regel har någon att kontakta om man har frågor eller om något händer. Köper man en hund på annons är det inte lika vanligt. En annan stor fördel är att uppfödaren har stor erfarenhet av just sin ras. Man kan med andra ord vara säker på att uppfödaren har koll på om rasen passar en viss livsstil eller inte. Uppfödaren ser också till att föda upp valpar som inte har ärftliga defekter. En seriös hunduppfödare är mån om både sina hundar och om sitt rykte. De säljer inte hundar till vem som helst och om man senare måste göra sig av med sin hund kan många uppfödare erbjuda sig att hjälpa till med att hitta en ny ägare. På så sätt vet även hunduppfödaren var hundarna hamnar och att de ägare som tar över dem är lämpliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Välja rätt hund

januari 22, 2022

Vad kostar en hund?

mars 8, 2022