Vad kostar en hund?

Man kan inte komma ifrån att det kostar en del pengar att ha hund. När man jämför kostnader för hunden kan man dock komma ner en del genom att göra kloka val. Här tar vi upp en del kostnader som man dock inte kommer undan.

Inköp av hunden

Inköpet av hunden kostar en del pengar. En renrasig hund kan kosta mellan 8000-15000 kronor eller mer. Även blandraser kostar ett par tusen kronor. Inköpet är en summa som ska betalas med en gång, men jämfört med alla de andra kostnader som finns under hundens levnadstid är den inte så stor.

Försäkring

Man får räkna med att det kostar ett par hundralappar i månaden att ha hunden försäkrad. Ju mer tillägg och ju lägre självrisk man vill ha, desto dyrare blir försäkringen. Att ha en försäkring till hunden är väldigt viktigt. Annars finns det en risk att man får ta bort sin hund om man inte har råd att betala veterinärkostnaden.

Veterinärvård

Även om man har en försäkring finns det också en del veterinärkostnader man får betala själv. Så är det till exempel med id-märkning, vaccinering, kastrering och undersökningar. Det kan också vara så att viss behandling av ärftliga defekter inte täcks av försäkringen och då får man även stå för den kostnaden. Man bör räkna med att veterinärkostnaderna går på ett par tusen kronor varje år.

Foder

Foder är en sak hunden behöver. Just när det gäller foderkostnaden kan den variera rejält. Det finns dyrare och billigare foder. Det finns även foder som är framtaget för speciella raser, eller för olika hälsotillstånd. Särskilda veterinärfoder är i regel dyrare än foder från den vanliga mataffären men en hund kan må mycket bättre med anpassat foder. Som hundägare bör man ha koll på vad hunden äter och det är inte fel att läsa på lite kring ingredienser och annat. När det gäller hundfoder finns det både fryst sådant, våtfoder och torrfoder. Vilket man väljer är individuellt och hundar kan också föredra olika saker.

Tillbehör

När det gäller hundar och tillbehör finns det vissa saker som är viktigare än andra. Tillbehören finns också från olika märken vilket kan påverka priset. Om man har en begränsad budget är det klokt att satsa på de viktigaste tillbehören först. Ett koppel samt ett halsband eller en sele måste alla hundar ha. Satsa på ett koppel i bra kvalitet och se till att halsbandet eller selen passar. Här kan det vara bra att kosta på sig lite mer. Hunden behöver också en filt att sova på, en matskål, en vattenskål samt en eller annan leksak. Glöm inte tuggben. Har hunden päls som kräver borstning måste även det göras, och det även behövs en klotång. Några saker som bandage och liknande är även det viktigt. Resten kan man sedan köpa till efter hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hundkoja och hundgård

april 24, 2022