Välja rätt hund

Det är extremt viktigt att välja rätt hundras när man väl bestämt sig för att skaffa en hund. Om man väljer en ras som inte alls passar familjen kan hundägande bli mer plåga än nöje. Men vad bör man tänka på när man ska välja hundras?

Pälsvården

En av de första sakerna man bör tänka på är hundens pälsvård. Vissa hundar behöver klippas flera gånger per år, andra måste borstas varje dag och några kräver knappt någon pälsvård alls. En del hundraser fäller mycket, andra inte alls. Det finns också en del hundraser som inte har speciellt mycket päls och de kan vara lämpliga för allergiker. Om man inte har kunskap, tid och lust att hålla på med massor av pälsvård kan det vara klokt att välja en ras som inte kräver det. Är man osäker gör man klokt i att fråga hundens uppfödare kring hur rasens pälsvård ser ut.

Aktivitetsnivån

Olika hundraser kan vara mer eller mindre aktiva. Självklart kan också aktivitetsnivån vara mer eller mindre individuell men några hundraser kännetecknas som mer aktiva än andra. Vill man inte tävla och träna mycket med sin hund kan det vara klokt at t välja en lugnare ras. Är man däremot ute efter en jakthund eller en hund för agility finns det också mer utpräglade raser för det.

Hundens storlek

Hundar kan skilja sig rejält i storlek. En del hundar är små och bara några decimeter höga. Andra kan vara nästan en meter höga. Om man har en liten lägenhet kanske det inte är så bra att köpa en väldigt stor hund som behöver plats att röra sig på. Bor man högt upp är det inte alltid bra att ha en stor och tung hund. Måste man bära den upp för trapporna blir det snabbt väldigt tungt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mask och annan ohyra

december 11, 2021