Hundutställning

Om man vill ställa ut sin hund är det hundutställningar som är rätt aktivitet. Här tittar domarna på hur väl hunden uppfyller de kriterier som ställs i rasstandarden. Men vad tittar domarna på och hur förbereder man hunden inför en utställning?

Vad tittar domarna på?

Domarna tittar på hundens färg, pälskvalitet, dess gångarter, kroppsbyggnaden och en hel del annat. Inom varje hundras finns en rasstandard som visar på idealet hos den aktuella hundrasen. På utställningen ska hunden vara så nära standarden som möjligt. Domarna tittar även på hundens lynne, samt på hur den beter sig i olika situationer som kan förekomma på utställningen.

Krav som ställs på hunden

Hunden får inte visa aggressivitet mot domaren eller mot andra hundar på utställningen. Då blir man utesluten och man kan även förbjudas att delta i fler utställningar. Att som hundägare se till att hunden vänjs vid att även andra tar i den är därför mycket viktigt. Hunden ska också kunna viss vardagslydnad. Som hundägare bör man också se till att hunden visas från sin bästa sida, i gott hull. Den ska ha välskött päls, inte vara för tjock eller smal och den ska lyssna uppmärksamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Agility

oktober 20, 2021