Agility

Om man vill delta i en lite mer fartfylld sport med sin hund kan agility vara ett alternativ. Det krävs dock att hunden verkligen lyssnar på sin förare för att man ska ta sig runt felfritt. Men vad innebär sporten egentligen?

Vad är agility?

Hundsporten agility går ut på att man ska ta sig runt en hinderbana tillsammans med sin hund. Det finns hopphinder, tunnlar, balanshinder och en hel del annat som ställer hunden och förarens kunskaper på prov.

Kan man bli utesluten

Ja, man kan bli utesluten från en agilitytävling. Det sker till exempel om hunden lämnar banan när man springer sin runda, om den hoppar fel hinder eller om den tar hindret från fel håll. Man blir också utesluten om hunden gör sina behov inne på banan. Att rasta hunden innan tävlingen är alltså väldigt klokt. Man kan också förbjudas att delta om hunden innan tävlingen visar aggressivitet.

Vilka hundar får tävla?

I agility är faktiskt alla hundar välkomna att delta. Det finns inga krav kring raser eller liknande. Hunden ska dock vara tillräckligt gammal. Att tävla med en liten valp går inte, även om man kan börja träna försiktigt relativt tidigt. Hundarna delas in efter storlek samt erfarenhet när det är tävling.

När det gäller agility är det dock så att hunden ska vara frisk för att delta. Hunden får inte vara sjuk eller ha ont någonstans. Om domaren anser att hunden till exempel haltar kan man bli stoppad från att delta om det inte finns veterinärintyg som garanterar att hunden kan tävla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hundutställning

september 25, 2021

Ärftliga fel

november 16, 2021