Ärftliga fel

När det gäller hundens sjukdomar och skador kan en del av dem också vara ärftliga. Mycket av det ärftliga är sådant som inte går att åtgärda men hunden kan trots allt leva ett gott liv. Ibland kan det dock vara så att hunden inte lever ett bra hundliv, eller så är störningar i beteendet så allvarliga att hunden behöver avlivas.

Fel i höftlederna

Bland många olika raser finns höftledsfel som en ärftlig defekt. Man får inom SKK inte avla på de hundar som har höftledsfel, och hundarna ska friröntgas. Vissa fel i höftlederna är mindre, och de ger inte hunden bekymmer. Andra fel är betydligt allvarligare och kan ge hunden bekymmer redan i unga år. Ibland kan felen opereras, andra gånger får man ge smärtlindring. Lider hunden allt för mycket måste man ta bort den.

Beteendefel

Hundens beteende ärvs från föräldrarna och ibland kan det bli fel som gör att valpens beteende blir väldigt aggressivt. Ibland kan man lyckas tygla beteendet, men om hunden är farlig för sig själv eller andra kan man tvingas avliva den.

Ärftliga fel på hörsel eller syn

Även syn och hörsel kan påverkas av olika ärftliga fel. I regel innebär det dock inte jättestora problem, utan en hund kan leva gott även med minskad syn eller hörsel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Agility

oktober 20, 2021

Mask och annan ohyra

december 11, 2021