Ta hand om den äldre hunden

De flesta väljer att skaffa sig en valp då du får fler år med hunden. Precis som vi människor blir hunden äldre och tyvärr lever hunden kortare än vad vi människor gör. När hunden börjar komma till åren är det bra om du tar extra mycket hand om den.

En hund räknas som senior när den har fyllt 7 år. Detta kan dock variera då småhundar oftast lever längre. När hunden blir en senior kan det vara bra att göra en så kallad seniorkoll. Då kollar veterinären på tänder, rörlighet, vikt och organ. Många äldre hundar drabbas av artros som är en kronisk ledsjukdom. Denna sjukdom bryter ner brosket i lederna vilket gör att lederna blir stela. Artros kan också leda till att hunden känner smärta.

Bra med en budget

När hunden blir äldre är det även större risk att det blir fler besök hos veterinären. Detta kan kosta en hel del om du inte har tecknat en hundförsäkring. Det är därför alltid bra att se över din hundförsäkring för att se vad som ingår. Tänder är något som den äldre hunden kan få problem med. När det gäller tandvård är det inte speciellt många försäkringar som täcker detta. Därför är det bra att ha en budget sparad. Tar du över en äldre hund som saknar försäkring finns det även försäkringsbolag som erbjuder försäkringar även för äldre hundar. Utbudet är lite mindre, men det finns bra alternativ.

Se över fodret

Utöver en bra försäkring och en budget är det även bra att se över fodret. Det finns många fördelar med att byta till seniorfoder när hunden uppnår en viss ålder. För att välja rätt seniorfoder bör du välja ett som innehåller protein som är lättsmält. Fodret bör även ha begränsad mängd med fett och salt. Det är även önskvärt att fodret har en ökad mängd fiber samt har en anpassad mängd vitaminer och mineraler.

Kortare men fler promenader

Beroende på hur pigg hunden är kan det vara bra att tänka på promenaderna. Vissa äldre hundar blir tröttare. Har hunden även problem med sina leder kan det hjälpa att promenera ca 15-30 minuter per promenad. Det kan hjälpa att gå kortare och fler promenader per dag istället för att gå färre och längre promenader. Hunden måste dock få komma ut för att uträtta sina behov och för att röra sig lite. Det är inte bra om hunden sitter still för mycket.

Author

root@localhost.localhost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *